Egypt: Prezident Mursí zvolal rozpustený parlament

09.07.2012 Celý región

Káhira 8. júla (TASR) - Egyptský prezident Muhammad Mursí dnes rozhodol o obnovení činnosti parlamentu s prevahou islamistov, ktorý minulý mesiac rozpustil verdikt ústavného súdu a dekrét vojenskej rady. Informovali o tom štátne médiá.

Prekvapujúce rozhodnutie Mursího takmer určite povedie k sporu s mocnými generálmi, ktorí mu formálne odovzdali moc 30. júna, uviedla agentúra AP.

Prezident, ktorý je dlhodobým členom Moslimského bratstva, zároveň dekrétom vyhlásil nové voľby, ktoré by sa mali konať do 60 dní od prijatia novej ústavy, čo sa však neočakáva skôr ako koncom tohto roku.

Súd vyhlásil dolnú komoru parlamentu za neústavnú, keďže tretina poslancov bola podľa neho v prvých parlamentných voľbách po zvrhnutí autokratického prezidenta Husního Mubaraka zvolená nezákonne. Sudcovia argumentoval tým, že o miesta vyhradené nezávislým kandidátom sa uchádzali členovia politických strán. Vojenská rada, ktorá vtedy vládla krajine, názor súdu podporila.

Mursí, ktorého Moslimské bratstvo získalo prevahu parlamentných kresiel, však vyhlásil opätovné zvolanie zákonodarného zboru, dokiaľ sa nebudú konať nové voľby. Podľa médií vydal prezidentský dekrét na anulovanie súdneho rozhodnutia.

Mursí po víťazných voľbách zložil prezidentskú prísahu 30. júna. Pred jeho zvolením si však armáda vyhradila široké právomoci vrátane dohľadu nad prípravou novej ústavy a zbavila prezidenta moci nad vojenskými silami.
 

Vyberte región